BONUSTRACK: Hur man känner igen en lajvare på en medeltidsmarknad (och hur man fångar dem).

Den unge lajvaren är ofta skygg. Trots detta dyker han eller hon regelbundet upp på medeltidsmarknader. De är synnerligen lätta att känna igen baserat på sin klädsel. Nedan följer en kort guide för att veta om det är en lajvare du har stött på.

Den unge manlige lajvaren bär nästan alltid barett, en slags medeltida föregångare till baskern. På överkroppen bär han antingen en (vit) pösskjorta med snörning i halsen, eller möjligen en enklare färgad linnetunika. Det viktiga i bägge fallen är att den absolut inte får vara för lång eller ha kilar i sig, men gärna band. En typisk ung lajvare har aldrig tunikan längre än där fickorna slutar på ett normala jeans. Till detta bör han bära ett par pösbyxor, eller raka linnebyxor, företrädesvis i färgat linne. På fötterna duger det gott med ett par neutrala skinnskor, kanske kängor, eller möjligen lite gubbigare dansskor. Mer avancerade lajvare kan bära snabelskor. En mantel kan bäras vid kall väderlek, den får gärna knäppas med lusekoftespänne eller svartsmide. Svartsmide är grejen. When in doubt: svartsmide. Outfitten görs komplett med ett bälte med en enkel järnring, utan torne, men gärna med läderplastik, samt underarmskydd i läder. Ett trollkors eller torshammare gör det hela fullkomligt. Horn i bältet är vanligt förekommande.

Den kvinnliga motsvarigheten är enklare, men effektfullare, klädd. Krossad sammet är ett måste, klänningen skall ha hängärmar och vara snörd i ryggen. Mer avancerade unga lajvare kan också bära en läderkorsett. Oavsett: modern makeup kan inte undvaras till denna outfit, gärna svart enligt principen more is more. Enklare nördlajvare kan istället välja en mer naturlig look med en klänning i färgat lin, men för att verkligen spika den här typen av outfit bör du vara blond, ha dålig hy och vägra bära makeup. Accessoarer kan innefatta bl.a. trollkors och stora bälten med mycket metall från Indiska. Mantel kan bäras, gärna med huva. Bjällror är ingen nödvändighet, men kan användas för att krydda looken, dra till sig uppmärksamhet, locka till sig friare eller bara irritera omgivningen.

Man kan gillra en fälla för lajvare genom att till exempel gräva en grop och lägga dit ett lockbete, företrädesvis något som lajvare gärna vill ha. Exempel på sådant kan vara t.ex. en ryttarbåge, ett horn, en ocarina eller några fina tennstop. Om man vill kan man dessutom göra ett litet spår fram till sin fälla med förslagsvis brända mandlar. Man bör dock förvissa sig om att jaktförbud på lajvare inte råder. Fälljakt på lajvare är förbjudet under parningssäsongen v. 32, eftersom EU har bestämt att även om unga lajvare ibland kan vara irriterande, så är de i stort sett harmlösa och ses som en del av den inhemska faunan. Vildsvin däremot får man jaga året runt. God jakt!

??????????????????????????????????????????????????????????????????

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s